Det socialt hållbara stallet

Ett miljövänligt stall / Permalink / 0
Ridsporten är så mycket mer än bara hästar, oss och fysisk aktivitet. Det är en livsstil. Ridsporten är en av de största sporterna och runt en halv miljon rider och tävlar i Sverige. Ridsporten är den näst största ungdomssporten efter fotboll och den sjätte största sporten i sverige totalt. Ridsporten är öppen för alla åldrar och är en av det störtsta sporterna för funktionsnedsatta. 
 
Det jag försöker komma fram till att det är en bred sport med mycket människor och mycket positivitet, med det finns också en negativ baksida. Något jag själv sett i stallet när jag suttit i ungdomssektionen är att ryttare är väldigt utseendefixerade och har hög prylhets, man ska ha det dyraste, finaste och bästa annars kan man inte rida. Att ha märkesgrejer i stallet eller märkesgrejer kom ganska sent för mig men jag personligen brukar inte köpa grejer för att det kommer från ett märke utan jag köper om jag tycker det är fint. Men märkeshetsen blir ju allt starkre då det finns överallt på sociala medier och ofta är äns idoler sponsrade och man vill ha samma saker och kan man inte köpa de känner man sig dålig. Det är även inte särskilt många killar som rider i Sverige idag endast 1 av 10. Vilket leder till att de kanske blir lite extra utfrysta vilket för mig är helt sjukt, vi borde ju ta hand om varandra så man vill fortsätta och göra ridsporten större, eller?
 
För att vi ska kunna ha socialt hållbara samhällen och människor ska känna sig engareade måste man också få känna sig delaktig, att det man gör gynnar det man älskar så man själv känner att man gjort något meningsfullt.
Att minska märkeshetsen är tyvärr nästintill omöjligt skulle jag säga, det kommer alltid finnas saker som trendar. 
Jag tänker att det är viktigt att till exempel ungdomssektioner runt om informerar mycket om att det inte är okej att bete sig hur som helst, jag tror endå på att de mindre barnen eller alla barn ser upp till barnen/tonårningarna som sitter i US. Eftersom man inte vuxen så man får en helt annan respekt, det upplevde jag i allafall. De lyssnade faktiskt och det beror på att de är engareade i ridsporten, om de lyssnar så gör de något som gynnar de och dem tycker är kul så jag tror mycke på att göra allt till en lek, att leka är viktigt i alla åldrar. Det utvecklas man så mycket av. Som medlem i US gäller det att inte utnyttja sin position för att få andra att känna sig dåliga för att dem inte får vara med. Vi hade ett sådant dilemma på min hemmaklubb vilket löste sig fort när man pratade med eleven och om inget hänt informerat om att vi behöver ta kontakt med förälder om inget händer. 
 
Det går även att boka mig för att komma och förläsa om den hållbara utveckligen. Maila Amanda.tryggtstall@gmail.com med ämnet föreläsning.
 
Glöm inte att ta hand om varandra så bjuder jag på en fin bild av Chester.
Fotograf - Emma Abrahamsson
Till top