En hållbar utrustning

Ett miljövänligt stall / Permalink / 0

Vad har du på dig för kläder idag? Själv har jag kjol och en croptop. Har du någonsin tänkt på vad dina kläder egentligen är gjorda av? Både stallkläder och vardagsoutfits. Visste du att nästan alla kläder innehåller plast och även om fleece är mysigt så är det bland det värsta, sen har vi träningskläderna, våra underbara sommarkläder (polyester) och sen det värsta... Akrylkläderna, mössor,vantar, halsdukar och mysiga koftor har all ära på vintern men framställningen av textilfibret är långt ifrån miljövänligt. Den största delen av miljöförstöraren bland ridsportsprodukter är produceringen även om transporterna och våran omskötsel också påverkar.

 

Textilindustrin är en av världens största och bidrar till många hållbarhetsutmaningar. Numera finns det allt fler klädesplagg i handeln med miljömärkningar men än så länge hittar vi sällan ridkläder, hästtäcken och schabrak som har det. Den största miljöpåverkan från textil och kläder kommer från produktionen och framtagning av material och råvaror. Själv hoppas jag på att man i framtiden kan framställa tex schabrak, lindor, kläder och täcken av något mer hållbart alternativ som tex bambu. Vill man köpa miljövänliga kläder kan jag rekomendera Equirex. De producerar sin ridkläder på ett sätt som minimerar det ekologiska fotavtrycket, från matrial till att de använder solpaneler på kontoret. De använder sig även av ekologisk bomull och återvunnen polyster.
(null)

Plast hittar du överallt i stallet och till skillnad från hemma är det svårt att byta de mot glas eftersom glassplitter inte hör hemma i ett stall. Den globala produktinen av plast ökar hela tiden och plast har ju tyvärr massor av fördelar, vi i stall använder det till hinkar, borstar, grepar, runt silagebalarna, skottkärrorna, benskydd och 1000 andra grejer. Det känns så dumt att något så praktiskt ska vara så elakt mot miljön och mot oss. Tillverkningern är inte lika rolig som användningen av de praktiska produkterna... Den är väldigt energikrävande och dessutom ofta tillverkade av fossil olja vilket har en mycket negativ påverkan på klimatet när den bräns och/eller tas upp ur marken. Plast innehåller även kemikalier som är farliga för oss och hästarna ja allt levande. Många tror att det är plasten som är skylldig till många av våra sjukdomar såsom cancer, astma eller allegier. 

Jag vet att det kan vara svårt att hitta lösningar på all plastproblem i stallet men man skulle kunna byta ut sin plastpåse i soppkorgen till en papperspåse, vara lite påhittig och undvika köpa alla dessa plastförpakningar. Allt är i plast när det kommer till shampo, flugspray, foder hinkar, helosan och ja ni vet alla omskötselsprodukter. Något som företag eller produceringfabriker kan göra skillnad på är att byta ut de problematiska kemikalierna i tillverkningen.

(null)

Läder, ett mycket fint och praktiskt matrial. Träns, Sadlar, Ridstövlar och grimmor ja mycket läder blir det. För att använda djurhuden måste den garvas oftast genom kromgarvning. Krom är en tungmetall som inte kan brytas ner. Det betyder att när produkten slängs kommer den aldrig försvinna. Krom som slängs, hamnar i naturen eller bränns blir till cancerframkallande ämnen. Många graverier är desstom utomlands då blir det dessutom ännu sämre för miljön när det ska transporteras hit sedan. Jag har kollat runt lite och det mest miljövänliga jag kunde hitta var Tärnsjös Garveri. Allt deras läder är 100% vegetabliskt garvat och kommer från deras egna garveri i Tärnsjö.
(null)
Vad kan vi göra för att för att hjälpa företagen med omställningen till en mer hållbar utveckling och rädda miljön? En barnsligt enkel grej är att öka efterfrågan på mer hållbara tjänster och produkter, köp begangnat och sälj dina använda saker och får du det inte sålt ge bort det för ingen vinner på att det slängs? Sen framförallt köp inte saker i ondödan... Jag vet hur det ibland kan klia i fingrarna och mån bara måååste ha det där snygga schabraket, tränset eller ridbyxorna. Men snälla tänk två gånger, behöver du det verkligen eller köper du bara för att köpa? Tänk även på att köpa produkter av bra kvalite och vårda dina kläder och utrustning väl genom att tex putsa/smörja in ditt läder och tvätta på så låg tempratur som möjligt med miljövänliga medel.

Jag hoppas du hitta detta inlägg informatift och tänker lite extra innan ditt nästa köp, har du några frågor är det bara att skriva i kommentarsfältet.

 

 
Till top