Veterinären kommer, säkert att transportera?

Ett miljövänligt stall / Permalink / 3
Imorse fick Johanna ett samtal man som hästägare kan frukta. Ares kan inte stå själv. Jag kommer inte gå in på detaljer nu. Hur som helst distriktsveterinären kom ut och sa att de bör åka in till veterinären för röntgen men att det var alldeles för farligt att transportera honom. Något många glömmer. Hur transporterar man egentligen säkert? Jag kommer återkomma om hur det blir med Ares och berätta vad som hänt imorgon beroende på vad de säger.

Så hur transporterar man säkert och miljömässigt hållbart? Transporter står för en tredjedel av Sveriges klimatutsläpp kort och gått bilresor till och från stallet, träningar, veterinärbesök, tävlingar. Transporter, tillsammans med produktion av kraftfoder, är hästens största påverkan på klimatet. Att minska utsläppen från transportsektorn är en stor utmaning eftersom transporter fortfarande domineras av fossila bränslen. Alla B- och C-korts registrerade hästlastbilar körs endast på diesel. 

För att minska den negativa påverkan från transporter så behöver vi bättre bilar, bränsle och planerade resor. Man kan tex samåka till stall, träningar och tävlingar. Göra gemensamma köp av foder, strö osv.
Kolla med dina kompisar om det är flera i samma stall som vill träna vissa dagar i veckan, det är mer klimatsmart att ta ut en tränare än att flera åker till gården i olika transporter, dessutom brukar det ju alltid gå lite bättre på hemmaplan.

Jag läste om en jättesmart grej som vissa ridskolor infört. Dem har alltså planerat ridgrupper med elever från samma stadsdel så att de ska kunna samåka för att spara på miljön och resor då alltså. Sedan så tycker jag ridskolor ska göra sitt bästa för att få lokaltrafik att köra till stallet för att spara på bilresorna. 
När jag red på Vendelsö Ridskola vilket jag gjorde i många år så hade vi stalltaxi, vill säga en taxi som hämtar oss elever och kör oss till stallet från bussen för att det var så långt. Det är en kortsiktigt bra lösning men ibland var vi så många att taxin fick göra 2-3 vändor. Det är där vi pratar ohållbart. Hade det inte varit bättre med 1 buss som kan ta alla + boende i området på en gång? 
 
Nog om de hållbara och tillbaka med varför inte Ares kunde åka till veterinären trots uppenbara smärtor. Det var helt enkelt inte säkert att ställa in en häst som bara kan ramla ihop i transporten även om det bara är 10 min ifrån kliniken. Ramlar han kan det bli en kraftig obalans som i värsta fall kan gör att hela transporten åker ner i diket. Det är en fara inte bara för Ares utan också för bilen och omgivande trafik. Det gäller att även i stundens hetta tänka smart. (null)

Kort checklista för en säker transport
• Lädergrimma
• Transportskydd eller liknande
• Flätad svans + svansskydd
• Ha en bra dragbil kolla upp vikter

Tips för långa transporter och fakta om transportsjuka
Åker ni långt se till att stanna 1 gång i timmen, checka så allt är bra och erbjud vatten. Åker ni riktigt långt så kan hästen bli drabbad av något kallad transportsjuka det är en sjukdom som har sin grund i stress men som kan leda till allvarliga lungsjukdommar. De kan få hög feber. Dem får alltså vatten mellan lungsäcken och själva lungan. I vattnet bildas det sedan en bakterie och svampinfektion. Genom ett blodprov kan man mäta stressnivån på en häst. Men de bästa är såklart att minimera riskerna för stress redan från början. Ha en kompis i så ingen häst står själv längre sträckor. Bind inte upp den för kort. Ge inte kraftfoder dagen ni ska åka och minimera den lite för varje dag innan ni åker.  Erbjud vatten och vill den inte dricka ge den blött foder. Se till att transportern är väl ventilerande. 

#1 - - Anonym:

Så bra skrivet,Amanda! Jag har lärt mig en massa nytt!/ Daniela

#2 - - Anonym:

Så bra skrivet,Amanda! Jag har lärt mig en massa nytt!/ Daniela

#3 - - Anonym:

Så bra skrivet,Amanda! Jag har lärt mig en massa nytt!/ Daniela

Svar: Vad roligt att höra!
Amanda Thorell

Till top