Veterinären kommer, säkert att transportera?

Ett miljövänligt stall / Permalink / 3
Imorse fick Johanna ett samtal man som hästägare kan frukta. Ares kan inte stå själv. Jag kommer inte gå in på detaljer nu. Hur som helst distriktsveterinären kom ut och sa att de bör åka in till veterinären för röntgen men att det var alldeles för farligt att transportera honom. Något många glömmer. Hur transporterar man egentligen säkert? Jag kommer återkomma om hur det blir med Ares och berätta vad som hänt imorgon beroende på vad de säger.

Så hur transporterar man säkert och miljömässigt hållbart? Transporter står för en tredjedel av Sveriges klimatutsläpp kort och gått bilresor till och från stallet, träningar, veterinärbesök, tävlingar. Transporter, tillsammans med produktion av kraftfoder, är hästens största påverkan på klimatet. Att minska utsläppen från transportsektorn är en stor utmaning eftersom transporter fortfarande domineras av fossila bränslen. Alla B- och C-korts registrerade hästlastbilar körs endast på diesel. 

För att minska den negativa påverkan från transporter så behöver vi bättre bilar, bränsle och planerade resor. Man kan tex samåka till stall, träningar och tävlingar. Göra gemensamma köp av foder, strö osv.
Kolla med dina kompisar om det är flera i samma stall som vill träna vissa dagar i veckan, det är mer klimatsmart att ta ut en tränare än att flera åker till gården i olika transporter, dessutom brukar det ju alltid gå lite bättre på hemmaplan.

Jag läste om en jättesmart grej som vissa ridskolor infört. Dem har alltså planerat ridgrupper med elever från samma stadsdel så att de ska kunna samåka för att spara på miljön och resor då alltså. Sedan så tycker jag ridskolor ska göra sitt bästa för att få lokaltrafik att köra till stallet för att spara på bilresorna. 
När jag red på Vendelsö Ridskola vilket jag gjorde i många år så hade vi stalltaxi, vill säga en taxi som hämtar oss elever och kör oss till stallet från bussen för att det var så långt. Det är en kortsiktigt bra lösning men ibland var vi så många att taxin fick göra 2-3 vändor. Det är där vi pratar ohållbart. Hade det inte varit bättre med 1 buss som kan ta alla + boende i området på en gång? 
 
Nog om de hållbara och tillbaka med varför inte Ares kunde åka till veterinären trots uppenbara smärtor. Det var helt enkelt inte säkert att ställa in en häst som bara kan ramla ihop i transporten även om det bara är 10 min ifrån kliniken. Ramlar han kan det bli en kraftig obalans som i värsta fall kan gör att hela transporten åker ner i diket. Det är en fara inte bara för Ares utan också för bilen och omgivande trafik. Det gäller att även i stundens hetta tänka smart. (null)

Kort checklista för en säker transport
• Lädergrimma
• Transportskydd eller liknande
• Flätad svans + svansskydd
• Ha en bra dragbil kolla upp vikter

Tips för långa transporter och fakta om transportsjuka
Åker ni långt se till att stanna 1 gång i timmen, checka så allt är bra och erbjud vatten. Åker ni riktigt långt så kan hästen bli drabbad av något kallad transportsjuka det är en sjukdom som har sin grund i stress men som kan leda till allvarliga lungsjukdommar. De kan få hög feber. Dem får alltså vatten mellan lungsäcken och själva lungan. I vattnet bildas det sedan en bakterie och svampinfektion. Genom ett blodprov kan man mäta stressnivån på en häst. Men de bästa är såklart att minimera riskerna för stress redan från början. Ha en kompis i så ingen häst står själv längre sträckor. Bind inte upp den för kort. Ge inte kraftfoder dagen ni ska åka och minimera den lite för varje dag innan ni åker.  Erbjud vatten och vill den inte dricka ge den blött foder. Se till att transportern är väl ventilerande. 

Veckans tips - Lifehacks

Veckans Tips / Permalink / 0
I veckans tips kommer jag dela med mig av mina 5 bästa lifehacks så vi kör igång!
 
Lifehack nummer
 
1. Vi alla har ju den där varma sommarhjälmen som aldrig håller sig fräsch under sommarens heta träningar. Svetten rinner och det börjar helt enkelt lukta lite sisådär efter ett tag! Då har jag bästa lifehacket till dig!! Diy din egna luktbortagningsspray och få din hjälm fräsh som ny på bara några sprut! Kan det bli bättre? Tänkte väll det. 
Gör såhär: Ta en tom sprayflaska, fyll ca 1/10 med handsprit och resten med vatten. Skaka och sen är den klar at användas!! 
 
2. Åhh äntligen ska jag få ta lite fina bilder på mig och min fina häst nu när jag har hyrt en fotograf och köpt en ny jättefin klänning, trodde du ja! När hästen vägrar att ha öronen framåt finns det bara en sak du kan göra... nämnligen sätta på gnäggljud. Ja helt seriöst, det fungerar faktiskt. Prova själv så får du se.
 
3. Ni känner säkert igen den här känslan att allt måste vara perfekt när ni ska in på tävlingsbanan, hästen måste glänsa och lika så utrustningen. Helt plötsligt precis innan du ska gå in på banan ser du att din ridstövel skrapats mot staketet och fått färg på sig och även att din häst har blivigt rinnig i ögonen. Vad gör du då? Du hinner inte hämta en svamp och den är för stor och klumpig. Joo istället för att gå in mied en häst som har rinniga ögon och en halvröd stövel så tar du fram en oparfymerad våtservet! Funkar prima och är barsnligt enkelt att ha med sig överallt.
 
4. Är dina skydd också smutsiga och repiga? Du vet att du måste göra rent dem men orkar inte för att du är lat och vet att de kommer bli smutsiga på två sekunder igen. Så är det iallafall med mig... heh:( Men det finns faktiskt ett ganska bra tips som är väldigt enkelt. Det du behöver göra ärr att tvätta skydden (plastdelen) Sedan när det fått torka så sprayar du bara några lager hårspray på dem! Sen efter varje pass är det bara att borsta av dem. Viktigt att tänka på: Hårspray är mycket dåligt för miljön så det bästa är helt klart att ta en svamp och göra rent dem på det viset. Detta tipset är väll främst framtaget om man är iväg på meetings eller att det måste hålla sig snygga under en längre tid.
 
5. Sista tipset för idag är det tråkigaste i stunden men det roliagste att se tillbaka på och det är att skriva stalldagbok. Jag har gjort det sedan 2016, det började med en fysisk bok där jag varje gång innan passet (Hade då Billy) Skrev vad jag planerade att göra samt förväntningar på passet och efter så skrev jag vad vi gjorde och hur det gick samt vad vi kan träna på inför nästa pass. Det kändes meningslöst i stunden men när jag tittar tillbaka och läser vad jag skrev så inser man verkligen hur mycket man utvecklats och det är faktiskt riktigt roligt att läsa. När jag fyllt boken startade jag instagramkontot som idag är TryggtStall men då var Team.Thorell. Enklast och roligast är väll ett instagramkonto med bilder och vidoes och man kan ju välja själv om man vill vara privat eller inte men vem vet kanske är du Sveriges kommande störtsta hästinstagrmmare? Har du redan ett konto kommentera här nere så kikar jag in!
 
Det var mina 5 tips/lifehacks. Har ni några fler? Kommentera gärna nedanför isåfall. Jag avslutar detta inlägg med ett utdrag från min och Billys stalldagbok.
 
Datum: 6/5-2016    Tid: 9:30-10:30
Lektionsplanering: Idag ska jag träna skänkelvikningar i skritt och trav.
 
Efter ridpass: Vi gjorde inte så mycket skänkelvikningar men de vi gjorde blev riktigt bra. Första 30 min var jag på utebanan och när vi kom in i ridhuset tränade vi mycket balans på volter och utåtställning och inåtställning på de böjda spåren i alla gångarter och efter en stund blev han riktigt fint avslappnad och höll en stadig form.
 
Det vi kan tänka på: Rida med kortare tyglar och driva på skänkelvikningarna mer.
     
Fotograf - Stephanie Bissler
Bild på mig och Billy 
Vila i frid hjärtat, går inte en dag utan att jag tänker på dig<3


Familjen på tur

Stall Dagbok / Permalink / 0
Lite bilder från idag: 
(null)
Trotts att han bara stått ute i 2 timmar var han otroligt smutsig.
(null)
Vi började med att skritta ut en stund som uppvärmning innan familjen kom.
(null)
Jimmy och Ranger
(null)
Mamma och Ares
(null)
Jimmy och Ares

Johanna hade precis hoppas Ares så hon kom upp med honom efteråt så mamma och Jimmy kunde rida också!
Till top